Zdrowe jedzenie !!!!

Obrazek

Re: ZDROWE JEDZENIE !!!!

Postprzez ezami » 8 gru 2013, o 19:19

Rak żywi się cukrem!


Czy wiesz, że:

Cukier odżywia pasożyty i guzy, sprawia, że rosną szybciej.

Biała mąka + cukier = wzrost komórek, pożywka dla guzów, grzybów, bakterii patogennych (np. gronkowiec, paciorkowiec).


„Nie zanudzajcie nas dietą!"

"Bardzo niepokojący jest fakt, że w akademiach medycznych prawie w ogóle nie poświęca się uwagi diecie. W większości uczelni pojęcia z zakresu żywienia rozsiane są po innych dyscyplinach, takich jak biochemia i epidemiologia. Moja wiedza na ten temat przed podróżą do Tybetu była znacznie mniejsza niż wiedza przeciętnego czytelnika „Cosmopolitan". Z niewielką przesadą w taki oto sposób można streścić to, czego mnie nauczono:
- Pożywienie składa się z węglowodanów, lipidów, białek, witamin i minerałów.
- Ludzie cierpiący na otyłość powinni spożywać mniej kalorii.
- Chorzy na cukrzycę muszą jeść mniej tłuszczu, nadciśnieniowcy mniej soli, a ci, którzy cierpią na choroby sercowe - mniej cholesterolu.

Moja ignorancja w dziedzinie żywienia długo kazała mi traktować pogardliwie leczniczą rolę pokarmów."
Prof. David Servan-Schreiber, Antyrak Nowy styl życia.

Wywiad z prof. D. Servan-Schreiberem film>>

Rak spoczywa uśpiony w każdym z nas

Nasze ciała produkują wadliwe komórki, jak wszystkie inne żywe organizmy. Tak powstają guzy. Nasze ciała zostały jednak wyposażone przez Boga (inni uważają że przez naturę) w mechanizmy, które wykrywają takie komórki i kontrolują ich rozwój. W świecie tzw. zachodnim, na raka umiera jedna osoba na cztery, ale trzy na cztery nie. Ich mechanizmy obronne spełniają swoje zadanie i osoby te umierają z innych przyczyn.

Rak jest coraz bardziej rozpowszechniony na Zachodzie; wzrost liczby zachorowań obserwuje się od lat czterdziestych ubiegłego wieku.

W ciągu minionych pięćdziesięciu lat trzy zasadnicze czynniki w sposób drastyczny zmieniły nasze środowisko naturalne:

W naszej diecie zwiększyła się ilość oczyszczonego cukru.
Nastąpiły zmiany w uprawie roślin i hodowli zwierząt, które spowodowały zmiany w składzie chemicznym spożywanej przez nas żywności.
Stykamy się z ogromną liczbą produktów chemicznych, które nie istniały przed 1940 rokiem.

Walka z rakiem zaczyna się w kuchni!
Prof. David Servan-Schreiber


Spożycie rafinowanego cukru poszybowało w górę

Nasze geny rozwijały się w środowisku, w którym rocznie na osobę przypadały najwyżej dwa kilogramy cukru w miodzie. W 1830 roku spożycie cukru wynosiło pięć kilogramów, a pod koniec XX wieku osiągnęło szokującą wartość siedemdziesięciu kilogramów.

Zmiany w ilości spożycia oczyszczonego cukru:

5 kg rocznie w 1820 roku;
70 kg rocznie w 2000 roku/na osobę

Spożycie cukru (w kg)

1820 1840 1860 1880 1900 1920 1940 1960 1980 2000
Zmiany w ilości spożycia oczyszczonego cukru:
5 kg rocznie w 1820 roku; 70 kg rocznie w 2000 roku/na osobę

Niemiecki biolog Otto Heinrich Warburg zdobył Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny za odkrycie, że metabolizm guzów złośliwych jest w dużej mierze uzależniony od spożycia glukozy. (Glukoza to odmiana strawionego cukru w organizmie). Badania typu PET, stosowane w celu wykrycia raka, często polegają na zidentyfikowaniu w ciele obszarów pochłaniających najwięcej glukozy. Jeśli jakiś jego fragment wyróżnia się na tle reszty wchłanianiem zbyt wielkiej ilości glukozy, bardzo praw­dopodobną przyczyną tego zjawiska jest rak.

Kiedy spożywamy cukier lub białą mąkę - substancje odznaczające się wysokim indeksem glikemicznym - poziom glukozy we krwi gwałtownie rośnie, ponieważ organizm natychmiast uwalnia dawkę insuliny po­zwalającą glukozie wniknąć do komórek. Wydzielaniu insuliny towarzyszy uwalnianie innego związku zwanego IGF (insulinopodobny czynnik wzrostu), którego zadaniem jest stymulowanie wzrostu komórek. Innymi słowy cukier odżywia tkanki i sprawia, że rosną szybciej. Ponadto insulina oraz IGF wywołują pewien wspólny efekt: podsycają procesy zapalne, które - o czym przekonaliśmy się w rozdziale 4 - stymulują wzrost komórek i służą jako odżywka dla guzów.
rak-dieta-cukier
Obecnie wiadomo już, że nagłe skoki poziomu wydzielania insuliny i IGF nie tylko podsycają wzrost komórek rakowych, lecz także ich zdolność wnikania do sąsiadujących tkanek.

Profilaktycznie zastosuj Nopalin

Nopalin dostarcza organizmowi cenny błonnik, który pobudzając perystaltykę jelit przyspiesza wydalanie stolca, a wraz z nim toksyn i zbędnych substancji. Opuncja wiąże i wydala z organizmu nadmiar kwasów żółciowych, tłuszczów oraz glukozy. Jest niezastąpiony w profilaktyce cukrzycy, otyłości, nowotworów i miażdżycy.

Eksperyment naukowy

Naukowcy wszczepili myszom komórki raka piersi i okazało się, że są one mniej podatne na chemioterapię, kiedy wydzielanie insuliny w ich organizmie zostało wzmocnione za pomocą cukru. Badacze wyciągnęli z tego wniosek, że do zwalczania raka potrzebny jest nowy rodzaj leków: takich, które będą zmniejszać wydzielanie do krwi insuliny oraz IGF.

Każdy może zredukować ilość oczyszczonego cukru i białej mąki w diecie. Wykazano, że zwyczajne zmniejszenie zawartości tych składników błyskawicznie oddziałuje na poziom insuliny i IGF we krwi. Innym efektem takiego działania jest poprawa stanu zdrowia skóry.

Spożycie cukru a trądzik

Związek między poziomem cukru we krwi i stanami zapalnymi może się wydawać naciągany. Jak bowiem cukierek, kostka cukru w filiżance kawy lub kromka białego chleba z dżemem miałaby wpływać na fizjologię ludzkiego organizmu? Tymczasem, gdy przeprowadzimy analizę wyprys­ków na skórze, stwierdzimy, że związek ten jest oczywisty.

Doktor Loren Cordain zajmuje się badaniami nad odżywianiem na Uniwersytecie Kolorado. Usłyszawszy, że pewne społeczności, których styl życia bardzo różni się od naszego, nie cierpią na trądzik (trądzik jest między innymi efektem zapalenia naskórka), postanowiła zbadać to zagadnienie, gdyż to twierdzenie wydało jej się niedorzeczne. Trądzik jest czymś w rodzaju rytuału przejścia w dorosłość, dotykającego od 80 do 95% nastolatków w krajach zachodnich. Doktor Cordain zgromadziła zespół dermatologów, którzy mieli zbadać skórę tysiąca dwustu nastolatków żyjących na odciętych od świata wyspach Kitavan w Nowej Gwinei oraz stu trzydziestu Indian z plemienia Ache w Paragwaju. Badacze nie wykryli w tych grupach ani śladu trądziku. W artykule zamieszczonym w czasopiśmie „Archives of Dermatolo-gy" przypisują to sposobowi odżywiania przebadanych nastolatków. Diety tych współczesnych odosobnionych populacji ludzkich przypominają diety naszych dalekich przodków, nie zawierają bowiem cukru i białej mąki, a - co za tym idzie - w ich krwi nie dochodzi do nagłych skoków poziomu insuliny i IGF.

Czym bezpiecznie słodzić?

Pod żadnym pozorem nie słodź aspartamem, ani nie spożywaj żywności zawierającej aspartam!

Zastosuj:

Nektar z agawy, ksylitol, stevia, fruktoza

Nektar z agawy

Niedawno zespół uczonych z Uniwersytetu w Sydney, który wprowadził pojęcie indeksu glikemicznego, wskazał naturalny substytut białego cukru o bardzo niskim indeksie glikemicznym.
agave tequilana rak nektarJest nim nektar z agawy. Wyciąg z soku kaktusa (wykorzystywany przy produkcji teguili) ma wspaniały smak, porównywalny ze słabym miodem. Jest trzy razy słodszy od białego cukru, lecz jego indeks glikemiczny jest cztery do pięciu razy niższy niż indeks miodu. Można go wykorzystywać do słodzenia herbaty, kawy, owoców i deserów zamiast cukru lub syropów.

zdj. Blue Agave (Agave tequilana)

Syrop z agawy to syrop pozyskiwany z meksykańskiego kaktusa, ze specjalnej jego odmiany Agave tequilana oraz Agave Salmiana, zupełnie naturalny, przefiltrowany, a następnie zagęszczony przez podgrzanie do konsystencji syropu.

Indeks glikemiczny bardzo niski wynosi 15 (IG: 15).
W smaku przypomina bardzo delikatny miód o posmaku naturalnych landrynek.

Syrop a nektar z agawy

Syrop i nektar pozyskiwane są z tego samego soku, ale zagęszczane przez podgrzewanie w innej temp. stąd różnica w smaku, konsystencji i barwie.
Z reguły oba produkty różnią się nazwą. Nektar z agawy ("agave nectar") może też być nazywany surowym syropem z agawy ("raw agave syrup") lub surowym ciemnym syropem z agawy ("raw dark agave syrup"). agave-salmiana-rak-Otto-WarburgJeśli mamy przed sobą dwie butelki, jedną z syropem, drugą z nektarem, bez trudu rozróżnimy, o który chodzi. Syrop, w butelce jasno-złoty, wylany na biały talerzyk jest niemal przezroczysty, rozlewa się szybciej. Nektar jest ciemno bursztynowy, rozlewa się wolniej.

fot. Agave salmiana

Syrop z agawy jest bardzo delikatny w smaku, neutralny, lejący, nieco jak bardzo delikatny w smaku miód lub jasne karmelki. Nektar z agawy jest trochę gęstszy, w smaku bardziej korzenny, pikantniejszy, przypominający miód gryczany i nieco muscovado.
Oba mają niski indeks glikemiczny, więc polubią je osoby dbające o sylwetkę, te które mają problem z przyswajaniem cukrów lub alergię na miód. I syrop i nektar świetnie nadają się do słodzenia deserów, placków, naleśników, zup, sosów, herbaty, kawy, kompotu, ciast, budyniu itp. Oba są przepyszne.

Ksylitol cukier brzozowy posiada wielokrotnie niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż glukoza czy sacharoza indeks glikemiczny dziewięciokrotnie niższy od cukru (sacharozy). Ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym tak jak glukoza, fruktoza, sacharoza czy laktoza. Podobnie jak cukier może być stosowany do przeróbki w wysokich temperaturach. Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad dziewięciokrotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier!

Ksylitol znajduje się w Lion Kids Multiwitamin + D

Stevia (Stevia Rebaudiana) to zioło zwane "słodkim zielem", bardzo popularne w Brazylii i Paragwaju (mniej więcej tak jak u nas szałwia czy mięta).
Znane tam od setek lat, a od ok. 40 lat niezwykle popularne w Japonii, ostatnio również w USA - prowadzono nad nią badania na kilku Uniwersytetach. W Europie stevia nie otrzymała atestu mimo, że po 15 latach obowiązkowych badań nie wykazała żadnych skutków ubocznych. Kupić ją można w Polsce, pod rak-zywi-sie-cukrempostacią fluidu (koncentrat z liści stevii o najbardziej neutralnym smaku), soku (o posmaku drzewa sandałowego) czy suszonych liści. Fluid jest, wydaje się, najbardziej neutralny w smaku.

Stevia jest kilkaset razy słodsza od cukru (4-5 kropli osładza kubek herbaty), ma właściwości antybakteryjne, jest bogata w naturalne olejki i substancje odżywcze, bezpieczna dla cukrzyków. Ma lekko mdławy posmak (jeśli próbować ją bez rozpuszczania w płynach), jest słodzikiem w 100% naturalnym, bezpiecznym dla organizmu i dobrze znosi gotowanie, pieczenie etc.

Stevia IG: 5

Fruktoza Pojawiły się informacje, że fruktoza nie jest tak korzystna, jak się wydawało (niski IG, sprzyja cukrzykom i osobom dbającym o linię), gdyż podwyższa poziom cholesterolu i powoduje tycie. Co na ten temat mówi Dominique Bertrand (konsultantka z ekipy Michela Montignac'a):
Te informacje dotyczą fruktozy pozyskiwanej w Stanach Zjednoczonych, którą robi się ze skrobi kukurydzianej, która jest tam niezwykle popularna, ma jednak bardzo wysoki IG, a fruktoza z niej pozyskiwana podnosi poziom cholesterolu.

Nie dotyczy to prawdziwej fruktozy pozyskiwanej z owoców!

Informację z jaką fruktozą mamy do czynienia można znaleźć u producenta. Na polskim rynku zdrowej żywności można dostać co najmniej dwa jej rodzaje, od dwóch różnych producentów: pierwszy sprowadza fruktozę ze Stanów Zjednoczonych i na opakowaniu można przeczytać, że kupuje ją od firmy zajmującej się przetwarzaniem kukurydzy (to, że jest pozyskiwana z kukurydzy potwierdza również polski producent, sprowadzający tę fruktozę) druga jest sprowadzana z Izraela i pozyskiwana z owoców cytrusowych o czym również dowiedzieć się można od producenta. Sprawdzaj, czy na opakowaniu znajdziesz te informacje!

Fruktoza z malin słodzi Polinesian NONI

Indeks glikemiczny fruktozy jest również niewysoki i wynosi 20.

Pieczywo wieloziarniste

Spożywanie chleba wieloziarnistego (z mąki zmieszanej z owsianką, żytem, siemieniem etc.) również odgrywa bardzo ważną rolę w spowal­nianiu przyswajania cukrów pochodzących z pszenicy. Można także wybierać tradycyjny chleb pieczony na zaczynie (zakwasie), zamiast popularnego chleba z drożdży piekarskich, które bardziej podnoszą poziom cukru we krwi. Z tego samego powodu powinno się unikać białego ryżu i zastępować go brązowym lub białym ryżem basmati o znacznie niższym indeksie glikemicznym. A przede wszystkim spożywać warzywa i owoce roślin strączkowych (fasolę, groch, soczewicę). Charak­teryzują się one niskim indeksem glikemicznym, a poza tym zawarte w nich chemiczne związki roślinne intensywnie zwalczają raka.

Niesłychanie ważne jest unikanie cukierków i przekąsek między posiłkami. Gdy w tym czasie podjadamy ciastka (albo cukier), nic nie powstrzymuje wzrostu poziomu insuliny. Tylko ich łączenie z innymi produktami, zwłaszcza z włóknami warzyw i owoców lub przyjaznymi tłuszczami (takimi jak oliwa z oliwek bądź masło organiczne), spowalnia asymilację cukru i zmniejsza skoki insuliny. W taki sam sposób niektóre owoce i warzywa - takie jak cebula, czosnek, jagody, wiśnie i maliny - ograniczają wzrost zawartości cukru we krwi.

Dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym ogranicza ryzyko wzrostu raka. Zespół badawczy szpitala Hotel-Dieu w Paryżu wykazał, że jednocześnie pozwala ograniczyć ilość tkanki tłuszczowej na rzecz tkanki mięśniowej.
Opracowała: Renata Kłosowicz

David Servan-Schreiber jest neuropsychiatrą, profesorem psychiatrii klinicznej

Wywiad z prof. D. Servan-Schreiberem film>>

Polinesian Noni - liofilizowany sok z całych owoców noni>>

Algi - zielone złoto zawarte w Ocean 21>>

Na temat znaczenia suplementacji tutaj>>

Nieżywi lekarze nie kłamią tutaj>>

Jesteś zainteresowany zakupem suplementów z rabatem tutaj>>

Źródło:
Dr David Servan-Schreiber, Antyrak Nowy styl życia. Warszawa 2008
Wikipedia Org.

Immunologia Probiotyki Antybiotyki Grzybica Candida Gronkowiec Paciorkowiec Dieta
Reakcja Jarisha-Herxheimera Klub Calivita Escherichia coli Kanały oczyszczania organizmu

Uwaga! Strona ma charakter informacyjno-szkoleniowy i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Strona ta jest prowadzona, zarządzana i stanowi własność menedżera CaliVitaŸWyżej wymieniony ponosi wyłączną odpowiedzialność za poszczególne treści, jak i całkowitą zawartość strony internetowej. CaliVitaŸ International ani żaden z jej oddziałów działających w poszczególnych krajach nie ponoszą odpowiedzialności za witrynę. Produkty w ofercie CaliVitaŸ, występujące na tej stronie internetowej, posiadają status suplementu diety, odnoszą się do nich odpowiednie oświadczenia zdrowotne i nie mogą mieć zastosowania oświadczenia medyczne. Żadne oświadczenie, stwierdzenie, opinia lub informacja odnosząca się do któregokolwiek suplementu diety nie mogą zastępować porady lekarskiej.
Avatar użytkownika
ezami
Bywalec
Bywalec
 
Posty: 75
Dołączył(a): 7 gru 2013, o 17:58

Postprzez » 8 gru 2013, o 19:19

 

Re: ZDROWE JEDZENIE !!!!

Postprzez ezami » 8 gru 2013, o 19:19

W drożdżach jest moc

WP | dodane 2013-11-22 (15:25) | 28 opinii
udostępnij
0
AAA
W drożdżach jest moc
(fot. Thinkstockphotos)
Robimy z nich maseczki, kupujemy zawierające je kosmetyki, a w aptekach szukamy suplementów diety, które je zawierają. Mowa o drożdżach - niepozornym, ale i nieodzownym dodatku do wielu wypieków, a także niezbędnym składniku do produkcji piwa. W kuchni poświęcamy im niewielką uwagę. Cieszymy się, gdy dzięki drożdżom ciasto pięknie rośnie, jednak nie zastanawiamy się, co zawierają. A to prawdziwa skarbnica cennych pierwiastków i witamin.
Drożdże (Saccharomyces), czyli mikroorganizmy jednokomórkowe z rodziny drożdżakowatych wykorzystywane są w wielu gałęziach przemysłu spożywczego. Najbardziej znane są drożdże piekarnicze i piwne, choć trzeba jeszcze pamiętać o kefirowych i winnych. Uważa się, że do celów leczniczych lepsze są drożdże piwne i to właśnie one stanowią składnik wielu suplementów diety. Oba rodzaje zawierają jednak wiele niezwykle cennych składników.

- Drożdże zawierają między innymi białka i witaminy: z grupy B, biotynę, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Równocześnie są bogate w enzymy oraz makro- i mikroskładniki mineralne jak: mangan, cynk, miedź, żelazo, wapń, selen czy chrom. Można z nich także pozyskać beta-glukan, który jest naturalnym prebiotykiem, czyli stymuluje wzrost dobrej mikroflory jelitowej - wyjaśnia Agata Lewandowska, specjalista ds. żywienia człowieka z poradni Dietosfera. - Stosowanie drożdży korzystnie wpływa na stan skóry i jej przydatków, czyli włosów i paznokci. Drożdże wspomagają także procesy ważne dla regeneracji i utrzymania odporności.

Warto więc przygotowywać drożdżowe babki, chleby i inne wypieki. Wiele osób mających problem z włosami, paznokciami i cerą decyduje się na napoje drożdżowe. 1/4 - 1/3 kostki drożdży należy zalać wrzątkiem, a po ostudzeniu wypić. Smak nie znajduje wielu amatorów, stąd wiele pomysłów na jego udoskonalenie - niektórzy napój słodzą, inni dodają mleka i wanilii.

Bogate w witaminy i mikroelementy drożdże, nie tylko poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, mają też dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Po drożdże w różnej postaci powinny też sięgać osoby przemęczone, zestresowane i mające problemy z koncentracją.

Ważne, by odpowiednio je przygotować. - Przede wszystkim zanim spożyjemy drożdże - muszą być one martwe. Dlatego zalewa się je wrzątkiem lub gorącym mlekiem. Spożycie żywych drożdży grozi wzdęciami, gazami, bólami brzucha, biegunkami, nudnościami i wymiotami - ostrzega Agata Lewandowska. - Nie musimy się martwić, że zabijając drożdże, zmniejszymy ich wartość odżywczą - uspokaja ekspertka.

O ile do napojów polecane są drożdże świeże, przy stosowaniu wypieków, to jakich użyjemy, nie jest aż tak istotne. - Trudno odpowiedzieć na pytanie, czy lepsze są świeże, suszone czy instant. Wiele tradycyjnych przepisów skłania się ku świeżym drożdżom. Wykorzystanie drożdży instant jest natomiast łatwiejsze - szczególnie dla niedoświadczonych kucharzy - wyjaśnia specjalistka ds. żywienia człowieka. - Na pewno należy pamiętać o odpowiednim przeliczeniu - np. 7 g drożdży instant możemy wykorzystać zamiast 16-17 g świeżych. Dodaje się je bezpośrednio do suchych składników ciasta. Są też drożdże suszone, które trzeba przed dodaniem do ciasta zalać ciepłym mlekiem i odczekać, aż powiększą objętość dwukrotnie. Używa się ich o połowę mniej niż świeżych - tłumaczy Agata Lewandowska. - Jeżeli przestrzegamy ilości i stosujemy się do instrukcji w przepisie czy na opakowaniu drożdży - nie powinno być kłopotu z wyrośnięciem ciasta.

O prozdrowotnych właściwościach drożdży bardzo często wspominają piwosze, przekonując, że picie tego trunku ma pozytywny wpływ na organizm. Niestety dietetyk ma dla nich kiepską wiadomość. Choć drożdże piwne uważane są za lepsze od piekarniczych, sam napój nie zawiera tak dużego stężenia cennych składników.

- Piwo samo w sobie drożdży nam raczej nie dostarczy. Jest ono bardziej efektem ich działania. W procesie warzenia lądują one na dnie kadzi i po wytworzeniu napoju są usuwane lub przerabiane na surowce wtórne np. suplementy diety - wyjaśnia Agata Lewandowska.
Avatar użytkownika
ezami
Bywalec
Bywalec
 
Posty: 75
Dołączył(a): 7 gru 2013, o 17:58

Re: ZDROWE JEDZENIE !!!!

Postprzez ezami » 8 gru 2013, o 19:20

Jak warzywa pomagają zapobiegać białaczce?

Najnowsze badania sugerują, że apigenina - flawonoid powszechnie występujący w owocach i warzywach, może hamować wzrost pewnych typów komórek nowotworowych.
apigenina jest w stanie powstrzymywać wzrost dwóch typów komórek nowotworowych /ˆ123RF/PICSEL
apigenina jest w stanie powstrzymywać wzrost dwóch typów komórek nowotworowych /ˆ123RF/PICSEL
Apigenina jest związkiem chemicznym, którego dużą zawartość stwierdzono w jabłkach, wiśniach, winogronach, natce pietruszki, selerze, karczochach i orzechach. O dobroczynnych właściwościach apigeniny wiadomo już od dawna - jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni przez rozwojem nowotworów. Zaliczono ją do NSN - naturalnych substancji nieodżywczych, które dostarczane z pokarmami mają działanie prozdrowotne i zapobiegają rozwojowi groźnych chorób.
Przeprowadzone kilka lat temu badania udowodniły, że profilaktyczne działanie apigeniny opiera się na wzmacnianiu komórkowych systemów naprawy DNA i prawidłowych mechanizmów apoptozy (czyli programowanej śmierci komórki), które ściśle związane są z cząsteczkami białka p53 (tzw. "strażnika genomu"). W komórkach nowotworowych prawidłowe funkcjonowanie białka p53 jest zaburzone, co skutkuje ich intensywnym rozwojem i większą zdolnością przeżycia.
Wyniki badań opublikowanych w czasopiśmie Cell Death and Disease jednoznacznie sugerują, że apigenina jest w stanie powstrzymywać wzrost dwóch typów komórek nowotworowych, a jeśli już się pojawią - apigenina zmniejsza szanse ich przetrwania. W ten prosty sposób, pamiętając jedynie o włączeniu na stałe owoców i warzyw do swojej diety, możemy chronić swój organizm przed rozwojem białaczki i innych nowotworów.
Autorzy publikacji poddają w wątpliwość zastosowanie apigeniny w celach terapeutycznych. Do tej pory sądzono, że związek ten znacznie wzmacnia efekt chemioterapii, ułatwiając w ten sposób leczenie. Przeprowadzone badania sugerują, że apigenina zmniejszała wrażliwość niektórych typów komórek nowotworowych na podawane leki, co może znacznie obniżać skuteczność samego leczenia.


Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news- ... ign=chrome
Avatar użytkownika
ezami
Bywalec
Bywalec
 
Posty: 75
Dołączył(a): 7 gru 2013, o 17:58

Re: ZDROWE JEDZENIE !!!!

Postprzez ezami » 8 gru 2013, o 19:22

TEST MASŁA. TAK POZNASZ TO PRAWDZIWE
Warto jeść prawdziwe masło

autor: geb, czar | 26.11.2013 15:31
Słowa kluczowe: jakie masło wybrać, masło, test masła, tłuszcz mleczny, śmietana

masło
Ta osełka tylko udaje masło: zawiera głównie olej i tylko 1 procent tłuszczu mlecznego!

Praw­dzi­we, war­to­ścio­we masło po­win­no za­wie­rać od 80 do 90 proc. tłusz­czów mlecz­nych i żad­nych ro­ślin­nych! Ozna­cza to, że po­win­no być ro­bio­ne po pro­stu z peł­no­tłu­stej śmie­ta­ny. Nie­ste­ty w skle­pach są i pro­duk­ty, które wy­glą­da­ją jak dawne pol­skie masło oseł­ko­we, a mają... 1 pro­cent tłusz­czu mlecz­ne­go i 60 pro­cent ro­ślin­ne­go! Jak roz­po­znać praw­dzi­we masło? Prze­czy­taj!
Praw­dzi­we, war­to­ścio­we masło po­win­no za­wie­rać od 80 do 90 proc. tłusz­czów mlecz­nych i żad­nych ro­ślin­nych! – Wy­jąt­kiem jest masło sto­ło­we śmie­tan­ko­we, pro­dukt spe­cy­ficz­ny dla pol­skie­go rynku, który ma 73,5 proc. tłusz­czu – wy­ja­śnia Agniesz­ka Maj­chrzak z UOKiK. Do wy­pro­du­ko­wa­nia kost­ki praw­dzi­we­go masła po­trze­ba aż litra śmie­ta­ny, bo masło to po pro­stu od­po­wied­nio ubita śmie­ta­na, z któ­rej po ubi­ciu od­la­no pro­dukt ubocz­ny, czyli ma­ślan­kę.


W pod­rób­kach uda­ją­cych masło – czyli tzw. mik­sach tłusz­czo­wych – za­war­tość tłusz­czu mlecz­ne­go (czyli w pew­nym uprosz­cze­niu śmie­ta­ny) waha się nawet od 10(!) do 80 pro­cent. Jest to do­pusz­czal­ne, choć pro­du­cent musi na opa­ko­wa­niu wy­raź­nie na­pi­sać, że to miks (np. "mik­seł­ko" za­miast "ma­seł­ko"). Nie­ste­ty, w skle­pach znaj­dzie­my i "masło" przy­po­mi­na­ją­ce wy­glą­dem tra­dy­cyj­ne pol­skie masło oseł­ko­we, ale za­wie­ra­ją­ce za­le­d­wie 1 pro­cent tłusz­czu mlecz­ne­go i aż 60 pro­cent ro­ślin­ne­go! Ile śmie­ta­ny jest w takim sma­ro­wi­dle, le­piej nie my­śleć.
masłomasło
To też podróbka: to masło zawiera tylko niecałe pół litra śmietany i szklankę wody!
POLECANE ARTYKUŁY
Uwaga! Fałszywe testy ciążoweALARM
Uwaga! Fałszywe testy ciążowe
"Witam, mam do sprzedania pozytywny test ciążowy. Zero pytań, pełna dyskrecja” – w internecie roi się od takich ogłoszeń. Praktycznie od ręki można ...
UWAGA NA TE SOKI! TU PRAWIE NIE MA ... Sprawdź, ile owoców jest w sokach i napojach
Jak więc roz­po­znać praw­dzi­we masło? Przede wszyst­kim musi być twar­de. Jeśli tak nie jest, to z pew­no­ścią za­wie­ra tłusz­cze ro­ślin­ne. Poza tym musi być białe! Żółte masła za­wie­ra­ją sztucz­ne barw­ni­ki. Na­tu­ral­ne masło nie za­wie­ra też do­dat­ków kon­ser­wu­ją­cych ani po­lep­sza­czy o groź­nie brzmią­cych na­zwach roz­po­czy­na­ją­cych się od E. Praw­dzi­we masło ma jesz­cze jedną wy­jąt­ko­wą cechę – za­pach. Pysz­ny śmie­tan­ko­wy aro­mat.
No i oczy­wi­ście na opa­ko­wa­niu musi być użyte słowo "masło", co zna­czy, że to, co mamy w ręce, za­wie­ra co naj­mniej 80 proc. śmie­ta­ny, mak­sy­mal­nie 16 proc. wody i 2 proc. mleka. W przy­pad­ku masła śmie­tan­ko­we­go wody może być wię­cej – do 19 pro­cent.
– Masło jest zdro­we, szcze­gól­nie dla ma­łych dzie­ci. Jest bo­ga­te w tłusz­cze nie­na­sy­co­ne, które po­ma­ga­ją bu­do­wać florę je­li­to­wą kształ­tu­ją­cą się u dzie­ci mniej wię­cej do 3. roku życia – wy­ja­śnia die­te­tycz­ka Agniesz­ka Aren­darz­czyk. – Sprzy­ja też przy­swa­ja­niu wi­ta­min roz­pusz­czal­nych w tłusz­czach. amo też jest źró­dłem wi­ta­mi­ny A i E. Mamy po­win­ny go dawać ma­lu­chom ok. pół ły­żecz­ki do zupy.
Praw­dzi­we masło jest zdro­we, bo:
– za­wie­ra wapń
– jest źró­dłem wi­ta­min A, E, B2 i B12, które uela­stycz­nia­ją i do­tle­nia­ją skórę oraz po­pra­wia­ją jej ukrwie­nie
– tłuszcz mlecz­ny jest naj­le­piej przy­swa­jal­ny ze wszyst­kich tłusz­czów spo­żyw­czych, pro­ces jego tra­wie­nia za­cho­dzi znacz­nie szyb­ciej, a więc szyb­ko za­mie­nia się w ener­gię i zwięk­sza siły wi­tal­ne or­ga­ni­zmu
– za­wie­ra zdro­wy cho­le­ste­rol po­trzeb­ny do bu­do­wy błon ko­mór­ko­wych (ważny dla dzie­ci, ko­biet w ciąży i kar­mią­cych)
– kwas ma­sło­wy ha­mu­je na­mna­ża­nie się ko­mó­rek ra­ko­wych
– od­gry­wa ważną rolę w zwięk­sza­niu masy kości
>>> Masło kla­ro­wa­ne
Avatar użytkownika
ezami
Bywalec
Bywalec
 
Posty: 75
Dołączył(a): 7 gru 2013, o 17:58

Re: Zdrowe jedzenie !!!!

Postprzez Manta » 7 lut 2014, o 08:07

Zdrowe odżywianie: tych produktów nie łącz, jeśli chcesz być zdrowy!

http://kefir2010.wordpress.com/2014/02/ ... -trucizny/
Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zdrowe jedzenie !!!!

Postprzez Manta » 10 lut 2014, o 20:52

Kiszona kapusta - samo zdrowie na jesiennie i zimowe dni
zdrowe odżywianie, witaminy, odchudzanie, kapusta kiszona
Kapustę kwaszoną otrzymujemy w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii tj. Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus, po uprzednim zasoleniu. Cechuje ją długa trwałość i silny kwaśny smak, który powstaje z obecności kwasu mlekowego.

Kiszona kapusta - samo zdrowie na jesiennie i zimowe dni

Fot. Depositphotos

Bogactwo witamin

Kapusta kiszona okazuje się być idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu w czasie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta zachorowalność na grypę i przeziębienie i gdy nie mamy wielkiego wyboru wśród świeżych owoców i warzyw. Wszystko to za sprawą dużej ilości witaminy C, zaś dzięki witaminom z grupy B wykazuje właściwości dotleniające, a także niweluje szkodliwe działanie alkoholu.

Oprócz witaminy C i B kapusta kwaszona zawiera również witaminę E, P, beta-karoten, a także sole mineralne, tj. wapń, magnez, żelazo, potas. Warto wspomnieć też o stosunkowo dużej zawartości siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.

Środek leczniczy

Starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą choroby płuc, stawów, wątroby, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, a także bezsenność. Rzymski lekarz Markus Katon wiele mówił o właściwościach zdrowotnych i leczniczych kapusty oraz całej liście chorób, które można wyleczyć przy jej pomocy.
Co ciekawe roślina ta potrafi regulować temperaturę ciała. W przypadku zbyt wysokiej ciepłoty obniża ją, w przypadku zbyt niskiej - podwyższa.
Sok z kapusty kiszonej wzmacnia odporność dostarczając organizmowi cennych substancji, ale również łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne i apetyt. Picie soku z kiszonej kapusty wykazuje działanie lecznicze na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, gościec oraz miażdżycę.
Kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm. W tym celu należy pić pół szklanki soku trzy razy dziennie. Rano dobrze jest wypić sok na czczo, a wieczorem pół godziny po kolacji.

Właściwości antyrakowe

Badania naukowe potwierdzają, że kiszona kapusta sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób nowotworowych. Badania dowiodły, że jedzenie przynajmniej raz w tygodniu kapusty (najlepiej w postaci surowej) znacznie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego.
By zachować jak najwięcej witamin, nie należy kapusty długo gotować. Liście można blanszować albo ugotować na parze.

Produkt dietetyczny

Kapusta kwaszona to dobry produkt dla osób odchudzających się, ze względu na niską wartość energetyczną (100 g kapusty dostarcza jedynie 16 kcal), dużą ilość błonnika i dość szybkie zapewnienie uczucia sytości. Zatem jedzmy ją i cieszmy się zdrowiem!
Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kulinaria

Postprzez Manta » 24 maja 2014, o 09:50

Fenomenalne właściwości migdałów
Wciąż szukamy sposobu na to, żeby cieszyć się zdrowiem, młodym wyglądem i szczupłą sylwetką jak najdłużej. Coraz częściej rozumiemy, że drogą do sukcesu nie są drakońskie diety czy magiczne tabletki, a zdrowy styl życia i racjonalne żywienie. Tylko jak wybierać wartościowe produkty? Z pewnością warto sięgnąć po migdały. Wystarczy jeść garść tygodniowo, żeby odczuć wiele korzyści zdrowotnych.

http://kobieta.wp.pl/kat,26377,title,Fe ... aid=112c83
Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zdrowe jedzenie !!!!

Postprzez Manta » 3 cze 2014, o 11:57

Figa zamiast szklanki mleka
Może warto przyzwyczaić się do pogryzania suszonych fig zamiast słodkich batoników, które wcale nie zawierają tyle mleka, ile obiecują nam ich producenci. Te jasnobrązowe, czasem lepkie bryłki pełne słodkich ziarenek to najlepsze wśród produktów roślinnych źródło białka.
Figi są kaloryczne, bo dzięki zawartości glukozy i fruktozy dostarczają nam około 290 kcal w 100g. To dużo mniej, niż paczka czipsów lub baton z orzechami i karmelem
W 100 g paczuszce jest go tyle, co w szklance mleka. Nic dziwnego, że lekarze zalecają jedzenie fig przez dzieci oraz kobiety w okresie menopauzy, kiedy zapotrzebowanie organizmu na wapń jest największe.
Figi mają także dużo błonnika pokarmowego, co oznacza, że zapobiegają zaparciom i pomagają w niestrawnościach. A to z kolei jest niezwykle istotne w zapobieganiu nowotworom jelita grubego. Figi mogą się przyczyniać do obniżania cholesterolu, bo zawierają fitosterole, a dzięki niskiej zawartości fosforu ułatwiają utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Figa powinna być elastyczna. Nie obawiajmy się białego nalotu na owocach, bo jest świadectwem najlepszej jakości. To wytrącający się cukier i oznacza, że owoc ma odpowiednią wilgotność i jest miękki. Świeża figa wygląda inaczej, ma kształt gruszki czy cebuli i kolor od zielonego do fioletowego.
Figi rosną w całym basenie Morza Śródziemnego i przez wiele lat uważane były za artykuł luksusowy. Tam, gdzie rosną były i są ważnym elementem diety codziennej, bo są pożywne, spożywane w postaci suszonej, jak i świeżej. Ze względu na odżywcze walory figi stanowiły podstawę jadłospisu starożytnych atletów przygotowujących się do Igrzysk Olimpijskich, podobno były też pierwszym olimpijskim "medalem". Rosną zaś na drzewach figowych z rodziny, do której należy także często hodowany w domach "fikus" lub "beniaminek".
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/zdrowie/diety/news-f ... Id,1016357
Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez » 3 cze 2014, o 11:57

 

Poprzednia strona

Powrót do Blogi



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron