Kulinaria

Obrazek
Tematy luźne o wszystkim i o niczym

Kulinaria

Postprzez Manta » 6 gru 2013, o 08:08

Obrazek
Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez » 6 gru 2013, o 08:08

 

Re: Kulinaria

Postprzez ezami » 6 gru 2013, o 08:09

Jak zrobić syrop z czosnku?

Czosnek to naturalny antybiotyk, który wzmacnia odporność organizmu oraz działa wspomagająco w leczeniu przeziębienia i grypy. Warto pokusić się o samodzielne przygotowanie syropu czosnku. Podpowiadamy, jak go zrobić.

Czytaj też: Naturalne antybiotyki
O leczniczych właściwościach czosnku doskonale wiedziały już nasze babki. Zawarta w nim allicyna ma silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu czosnek doskonale sprawdza się w roli naturalnego antybiotyku. Jeśli nie chcemy spożywać go na surowo, możemy przygotować z niego syrop, który w okresach wzmożonych zachorowań, jak wiosną czy jesienią, wzmocni odporność wszystkich członków naszej rodziny. A jeśli już dopadnie nas przeziębienie lub grypa, wspomoże i przyspieszy leczenie.
Potrzebne składniki:

2-3 główki czosnku;
6 łyżeczek miodu naturalnego;
3 cytryny;
1 szklanka chłodnej wody (przegotowanej lub mineralnej).
Sposób przygotowania:

Przygotowanie syropu rozpoczynamy od przeciśnięcia przez praskę czosnku oraz wyciśnięcia soku z cytryn. Wszystko mieszamy z miodem i wodą. Tak przygotowany syrop należy odstawić około 24 godziny, a następnie przecedzić. Gotowy syrop wlewamy do szklanej buteleczki i gotowe! Stosować dwa razy dziennie w celu wzmocnienia odporności lub trzy razy, jeśli dopadło nas przeziębienie lub grypa.
http://www.we-dwoje.pl/jak;zrobic;syrop ... 27586.html
Avatar użytkownika
ezami
Bywalec
Bywalec
 
Posty: 75
Dołączył(a): 7 gru 2013, o 17:58

Re: Kulinaria

Postprzez Manta » 6 gru 2013, o 08:10

Czosnek i cebula kontra rak

Czosnek i cebula to przyprawy rozpowszechnione na całym świecie. Już w starożytności ludzie wiedzieli, że obie rośliny mają swój udział w sztuce kulinarnej i lekarskiej. Czosnek stosowany był do leczenia ran po ukąszeniu żmii, leczenia bólu głowy oraz nadciśnienia. Osoby, które cierpiały na robaczycę, również miały zaleconą kurację czosnkową. W późniejszym okresie czosnek stosowano jako lek przeciw dżumie i pozostałym chorobom zakaźnym. Cebula natomiast według egipskich lekarzy zwiększała siłę oraz potęgę. W Chinach uznawano ją za symbol inteligencji. Jak dzisiaj postrzegasz czosnek i cebulę? Są tylko wspaniałymi przyprawami, które wykorzystujesz do przygotowania smacznych potraw? Czy zdajesz sobie sprawę, że czosnek i cebula może wspaniale poradzić sobie z wieloma problemami zdrowotnymi? Wyobraź sobie, że rośliny te mają za zadanie ochronić cię przed rakiem układu pokarmowego, szczególnie przed rakiem przełyku, żołądka i okrężnicy. Dowiedz się co tak cennego zawiera czosnek i cebula. Dlaczego odgrywa tak wielką rolę w profilaktyce nowotworów?

http://www.we-dwoje.pl/czosnek;i;cebula ... 27785.html
Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kulinaria

Postprzez Manta » 6 gru 2013, o 08:10

Fajna stronka o zdrowym żywieniu na facebooku :) https://www.facebook.com/pages/Jem-tani ... fan_invite
Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kulinaria

Postprzez Manta » 6 gru 2013, o 08:11

Przepis na gołąbki

Przepis na gołąbki wegetariańskie - video
http://metromsn.gazeta.pl/Lifestyle/1,1 ... puste.html
Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kulinaria

Postprzez Manta » 6 gru 2013, o 08:12

Chleb na zakwasie ze słonecznikiem i śliwkami

Składniki na 2 blachy o wym. 10 cm x 30 cm.

6 szklanek mąki:
2 szk. mąki pełnoziarnistej żytniej
2 szk. mąki pełnoziarnistej pszennej
2 szk. mąki chlebowej typ 650 lub 700
(zamiast tej ostatniej można dać mąkę żytnią chlebową lub żurkową)
2 szklanki rzadkiego zakwasu lub 1 gęstego
2-3 szklanki letniej wody
1 łyżka oleju
2 łyżeczki cukru muscovado lub łyżka melasy
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego
100 - 150 g suszonych śliwek
otręby owsiane




Przygotowanie

Słonecznik i siemię lniane wsypujemy do misy miksera i zalewamy szklanką ciepłej wody. Po chwili wsypujemy 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej, mieszamy i dodajemy zakwas. Jeżeli ciasto jest za gęste, dolewamy letniej wody, ciasto nie ma być zwarte. Odstawiamy na 3-5 godzin.

Po tym czasie wsypujemy pozostałe mąki, szklankę letniej wody z rozpuszczonym w niej cukrem lub melasą i łyżeczkę soli. Wyrabiamy mikserem przez 5 minut, jeżeli dalej jest za gęste, dodajemy wody lub mleka roślinnego. Konsystencja ciasta musi być luźna, to znaczy, że ciasto nie ma tworzyć zwartej kuli.

Po wyrobieniu ciasta, dodajemy drobno pokrojone suszone śliwki wraz z olejem i wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Ciasto odstawiamy na około godzinę, żeby lekko urosło.

Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami owsianymi. Odstawiamy na tak długo, aż ciasto zrówna się na wysokość foremek. Należy je przykryć folią wysmarowaną olejem lub czymś, do czego się nie przyklei.

Pieczemy w piekarniku (najlepiej opcja grzanie od góry i dołu) przez 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu zostawiamy chleb jeszcze na 10 minut w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku.

Długość pieczenia zależy od tego, jak wysoką i dużą mamy foremkę.

http://weg-anka.blogspot.com/2013/10/ch ... kiem-i.htm

Obrazek
Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kulinaria

Postprzez Manta » 6 gru 2013, o 08:13

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Racuchy drożdżowe z jabłkiem
Racuchy to coś, co robiła moja babcia :)
Dostałem sprawdzony przepis i te racuchy ZAWSZE wychodzą pyszne.
Podane przez babcie proporcje są dla 4 osób.....więc ja robię z połowy dla naszej trójki :)
Składniki
Mąka - 2,5 szklanki
Jajka - 2 sztuki
Mleko - 1,5 szklanki mleka
Cukier - 2 łyżki stołowe
Drożdże świeże - 30 gram
Sól -
Olej - Olej do smażenia
Jabłka - 3 sztuki

Sposób przygotowania

1.Drożdże rozkruszyć , posypać cukrem - poczekać aż się drożdże rozpuszczą.
2. Mleko podgrzać , dodać do drożdży i wymieszać.
3. Do drożdży wbić dwa jajka i lekko osolić.
4. Dodać mąkę i wymieszać.
Taką wyrobiona masę odstawić przykrytą w ciepłe miejsce - na 30min do wyrośnięcia.
W tym czasie obrac jabłka i pokroić w kostkę.....ale nie za drobną. Jeśli ktoś lubi może dodać troszkę cynamonu.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać ciasto (około1,5 łyki stołowej na sztukę) wymieszane z jabłkami.
( w głębszej patelni wlać do połowy oleju, ponieważ racuchy przy smażeniu powinny pływać)
Smażyć na niewielkim ogniu z dwóch stron.
W zależności od upodobań racuchy można podawać w rożnej postaci.
- Posypane Cukrem Pudrem
- Z kleksem kwaśnej śmietany i łyżeczką dżemu (truskawka lub wiśnia)
Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kulinaria

Postprzez Manta » 6 gru 2013, o 08:14

Obrazek
Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kulinaria

Postprzez Manta » 6 gru 2013, o 08:15

Cudowne właściwości sody oczyszczonej
Soda oczyszczona - nie tylko w kuchni
To prawdziwy środek-cud. Jeden z najpopularniejszych dodatków do wypieków ma kilkadziesiąt innych zastosowań. Sprawdza się przy usuwaniu plam i czyszczeniu powierzchni, ale także jako niezastąpiony kosmetyk i naturalny lek. Soda oczyszczona, bo o niej mowa, nie tylko jest tania, ale także ekologiczna. Aż trudno uwierzyć, że małe opakowanie białego proszku może z powodzeniem zastąpić całą półkę detergentów lub zadbać o ciało i włosy lepiej niż zestaw kosmetyków.
Uroda
Soda oczyszczona pozwala pielęgnować urodę – dosłownie – od stóp do głów. Zmieszana z wodą to jeden z najlepszych naturalnych peelingów do twarzy i całego ciała. Z trzech łyżeczek proszku i jednej łyżeczki wody przygotuj roztwór o konsystencji pasty i wcieraj w skórę. Podobna mieszanina jest też niezwykle pomocna w walce z trądzikiem. Jeśli nałożysz jej niewielką ilość na wypryski, pomoże je wysuszyć. Sodę z powodzeniem można stosować również zamiast mydła. Nie tylko skutecznie oczyści brudne dłonie i pozwoli pozbyć się nieprzyjemnego zapachu (np. po krojeniu cebuli), ale też wygładzi skórę. Dodana do kąpieli, może sprawdzić się lepiej niż niejeden żel pod prysznic. Neutralizuje kwasy i usuwa łój. Przydaje się też w pielęgnacji stóp. 2-3 łyżki sody wrzucone do miski z ciepłą wodą, w której moczymy stopy, zmiękczą skórę i pomogą lepiej usunąć stwardnienia i martwy naskórek.

Więcej >>> http://kobieta.wp.pl/kat,87314,title,So ... aid=111b7c
Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kulinaria

Postprzez Manta » 6 gru 2013, o 08:15

Smaczny , szybki prosty przepis na sałatkę z tuńczykiem

warstwa ryżu, warstwa tuńczyka w kawałkach, warstwa ogórków kiszonych, fasola czerwona, kukurydza, pomidory pokrojone w kostkę, obrane ze skórki, na to duuużo szczypiorku, nastepnie esy floresy z majonezu, na majonez to samo z ketchupu na wierzchu dekoracka z zielonych ogórków ;-D
Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez » 6 gru 2013, o 08:15

 

Następna strona

Powrót do Pogaduszki



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron