Frykasy na święta

Obrazek
Tematy luźne o wszystkim i o niczym

Frykasy na święta

Postprzez Manta » 11 gru 2013, o 14:45

Sznkowar fajny przyrząd do wyrobów własnej roboty. http://www.tradismak.pl/pl/p/Prasowanka ... -900-g/226


Pyszny boczek z szynkowara.
Jak wcześniej wspominałam od jakiegoś czasu mam nowy szynkowar prostokątny,z którego jestem bardzo zadowolona.Wędlin w sklepie już nie kupuje,jedynie, co to dobrej jakości mięso u zaufanego sprzedawcy, z których robię domowe wędliny. W ubiegłym tygodniu robiłam szynkę z drobiu klik tak jak obiecałam dziś kolejny przepis,na pyszny boczek z praski.Boczek wyszedł mięciutki,aromatyczny pyszny w smaku,ma bardzo ładną strukturę.Wszyscy w domu byli zachwyceni,jedyny minus to bardzo szybko znikał ze stołu. Ale to oznacza ze bardzo smakował. Taki boczek lub inną wędlinę możecie przygotować w domu na święta.



składniki
90dag chudego boczku
3 łyżki mieszanki przypraw sułtańska Tradismak
2 łyżki majeranku
2 łyżki żelatyny
sól
pieprz młotkowany z kolendrą
wykonanie
Boczek dokładnie myjemy kroimy na 3 kawałki( dopasowujemy do wielkości szynkowara)Każdy kawałek boczku obficie posypujemy mieszanką przypraw,majerankiem,solą i pieprzem.Boczek odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.Na dno szynkowara wkładamy kawałki boczki,jeden na drugi zamykamy pokrywką zakładamy sprężynkę,odkładamy na godzinkę w chłodne miejsce.Do garnka wlewamy wodę,na dno wkładamy szmatkę wstawiamy szynkowar.Zagotowujemy następnie na wolnym ogniu gotujemy około 80-90 minut.Po ugotowaniu odstawiamy szynkowar zamknięty w chłodne miejsce,najlepiej na noc.Rano zdejmujemy klamrę zabezpieczająca i polewamy szynkowar wrzącą woda.Obracamy i wyskakuje nam na deskę nasz boczek Pod wpływem gorącej wody galaretka może trochę się rozpuścić należy naszą wędlinę schować do lodówki.

więcej >>> http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot ... owara.html
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez » 11 gru 2013, o 14:45

 

Re: Frykasy na święta

Postprzez Manta » 11 gru 2013, o 14:52

Domowa szynka z kurczaka z gorgonzolą i bazyliowym pesto


Domowa szynka z kurczaka z pesto bazyliowym jest bardzo smaczna, gorgonzola ma wyraźny smak, pesto którym oblepiłam mięso dookoła jest pikantne i bardzo aromatyczne. Kanapki z taką wędlinką to istne niebo w buzi :)

http://kasia.in/przepis/504.domowa-szyn ... owym-pesto
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Re: Frykasy na święta

Postprzez Manta » 11 gru 2013, o 14:56

Szynka z drobiu.

Jakie wędliny możemy kupić w sklepie wszyscy wiemy,pełno w niej chemii,bez smaku,staram się ich nie kupować,jeśli już się zdecydują kupić to u sprawdzonych dostawców.Pochodzę z rodziny, w której robi się domowe wędliny, do których jestem przyzwyczajona,które bardzo lubię i polecam..Kilka lat temu będąc na wycieczce kupiłam dwa szynkowary okrągłe, o których zapomniałam.Jakiś czas temu zobaczyłam u jednej blogerki Uli, która mnie zainspirowała do przygotowania szyneczki,Zrobiłam wyszła pyszna,jedynym minusem był kształt, z którego byłam średnio zadowolona.
Z pomocą przyszła firma Tradismakklik która zajmuje się sprzedażą sprzętu do wyrobów domowych i produkcją przypraw.Moim marzeniem był szynkowar prostokątny,które spełniła firma Tradismak,dziękuję bardzo.
Szynkowar/praska jest to urządzenie ze stali nierdzewnej, w którym możemy gotować domowe wyroby,cieszyć się ich smakiem,dokładnie znamy skład produktów z jakich została wykonana nasza wędlina.Moja kuchnia jest różnorodna,preferuję zdrowe dietetyczne wędliny,jako pierwszą przygotowałam szynkę z drobiu.


Składniki
40dag udźca z indyka
40 dag piersi z indyka
1 duża łyżka przyprawy Sułtańskiej
sól,pieprz do smaku.

wykonanie >>>

http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot ... robiu.html
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Re: Frykasy na święta

Postprzez Manta » 11 gru 2013, o 15:03

Schabowe inaczej

Kotlety schabowe
Schabowy...kto ich nie lubi? proste do zrobienia...za każdym razem takie kotlety można przygotować inaczej....tym razem z dodatkiem przyprawy Szeherezada, którą można kupić tutaj. Przyprawa nadała kotletom specyficznego smaku..w skład tej przyprawą wchodzą : zioła, susze warzyw w różnych proporcjach [ cebula suszona, papryka czerwona, pieprz czarny, jałowiec, kminek, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, bazylia] sól, preparat aromatyczny czosnku i suszony hydrolizat białka roślinnego.


schab
mąka
jajka
bułka tarta
przyprawa Szeherezada
Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z przyprawą.Kotlety obtoczyć w mące, jajkach, a następnie w bułce tartej i usmażyć z obu stron.
Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Re: Frykasy na święta

Postprzez Manta » 11 gru 2013, o 15:11

Pyszny i doskonale się kroi.
Pasztet z mięsa z rosołu
Podane składniki są na 2 pasztety. Możecie jeden zamrozić.

pasztet

Składniki:

ok 90 dag ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie szponder i kurczak)
15 dag boczku surowego
2 marchewki z rosołu
1 pietruszka z rosołu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól (ok 1,5 łyżeczki)
pieprz
ok 1/2- 1 szklanki rosołu
1 jajko
Cebule i boczek kroimy na drobno i podsmażamy. Mielimy w maszynce wraz z mięsem, marchewką i pietruszką.

Doprawiamy do smaku: czosnkiem przeciśniętym przez praskę, lubczykiem, rozmarynem, papryką, solą i pieprzem.

Dodajemy jajko i dobrze wyrabiamy ręką. Aby mięso nie było suche dodajemy rosołu.

Przekładamy do szynkowaru wyłożonego specjalnym woreczkiem foliowym, ubijamy, aby nie było luki w mięsie- szynkowar zamykamy.

Wstawiam do garnka na dno kładziemy szmatkę albo kratkę, aby szynkowar nie stał bezpośrednio w garnku i zalewam wodą do rantu szynkowaru.

Od zagotowania wody zmniejszamy gaz na minimalny płomień i gotujemy około 1,5.

Po tym czasie wystawiam szynkowar, stawiam do góry dnem i zostawiam do przestygnięcia.

Wstawiam do lodówki na 10 godz., po tym czasie, można wyciągać delikatnie woreczek z pasztetem. Pasztet przechowujemy w lodówce.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Re: Frykasy na święta

Postprzez heol » 16 gru 2013, o 17:09

...ten pasztet to może być naprawdę super,tani bo praktycznie z wtórnych składników,kurczę...
Obrazek
Avatar użytkownika
heol
Honorowy
Honorowy
 
Posty: 3586
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:35

Re: Frykasy na święta

Postprzez Manta » 16 gru 2013, o 21:01

Nie mam takiego urządzenia , ale korci mnie sobie kupić.
Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Re: Frykasy na święta

Postprzez Manta » 18 gru 2013, o 05:31

Kuchnia Kuronia.

Avatar użytkownika
Manta
VIP
VIP
 
Posty: 5776
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 21:15
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez » 18 gru 2013, o 05:31

 


Powrót do Pogaduszki



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron